Spara el

Dra ner på elförbrukningen och spara pengar. 9 riktigt bra och enkla tips och knep.

Har du koll på din elförbrukning?

Kostnaden för el i ett hushåll har olika påverkan för dig som individ och som äger eller hyr en bostad. Kostnaden på el beror på flera olika faktorer. Ett exempel på vad som påverkar elpriset där du bor är bland annat olika väderförhållanden, men även du som egen person kan bidra till att dra ner elförbrukningen i din bostad. Genom att minska din elförbrukning bidrar du till en trivsammare miljö, ett bättre klimat samt din individuella ekonomi blir mer sparsam.

Oavsett vad du har för avtal med ditt elbolag så har du alltid en möjlighet till att påverka din elförbrukning och därmed minska kostnaden på elpriset. På denna sida kommer vi att ge dig flera tips på hur du kan påverka och sänka din elförbrukning.

 

Prisgaranti

Göta Energi garanterar att du får ett billigare elavtal om du byter till dem. Testa om de håller vad de lovar.

Göta Energi elavtal

Göta Energi

Avtalsform: Rörligt pris
Uppsägningstid: 90 dgr
Bindningstid: 0 mån
Månadsavgift: fr. 204:-

Rabatt till 500:-

fr. 204:-

mån/inkl. avgifter

Värme

Det är viktigt att din värmeanläggning är i ett bra skick. Kontrollera att termostaten fungerar som den ska och lufta element om det behövs. Det är viktigt att fönster och dörrar hålls stängda för att bibehålla värmen i din bostad. Om det saknas tätningslister eller om de är bristfälliga kan du behöva byta lister runt fönster och dörrar, detta innefattar samtliga bostäder såsom lägenheter och hus. Temperaturen i din bostad, oavsett om det är ett hus eller lägenhet, kan du reglera till en lägre grad samt ha varma kläder eller filtar till hands vid behov. Låt inte fönster eller balkongdörrar stå öppna. Om du behöver vädra ska du göra det under en kortare period, gärna under korsdrag om det är möjligt. Stäng sedan fönster och dörrar för att behålla värmen inomhus.

Vatten

Det finns olika tillvägagångssätt för att förbruka mindre vatten i ditt hushåll. Ett exempel är att använda ett snålspolande duschmunstycke eller flödesbegränsare som du även kan använda som tillbehör i din kökskran. Andra framgångsrika sätt att dra ner på elen är att undvika att diska i rinnande vatten, utan diska då i en diskbalja eller i diskmaskin. När du tvättar ska du alltid ha en välfylld tvättmaskin samt tvätta på kvällstid då elen är som billigast. Vid tvätt i tvättmaskin finns det oftast olika valmöjligheter på tvättmaskinen, till exempel att tvätta i en lägre temperatur, när du tvättar i 30 grader istället för 40 grader så halverar du din energiförbrukning.

Elektronik

Gamla vitvaror drar mycket energi. Har du det i ditt hushåll bör du se över om det är möjligt att införskaffa nyare vitvaror för att minska på elpriset och som drar mindre energi. Vitvaror ska helst vara A-klassade. Vid köp av ugn och spis är det viktigt att tänka på att en induktionsspis drar 40% mindre energi än en spis med gjutjärnsplattor. En annan faktor som drar mycket energi är den äldre varianten av belysning. Genom att byta alla lampor i din bostad till LED lampor minskar du din elförbrukning effektivt. Den moderna LED lampan ger även ett varmare sken som påminner om den gamla glödtrådslampan.

Miljömärkning

Det finns tre olika miljömärkningar inom svensk elhandel. De som står bakom dem är organisationer som kontrollerar att elen produceras miljövänligt och tillför så liten skada som möjligt på naturen runtom.

Bra miljöval

Ställer höga krav på hur elen produceras och att bolaget ständigt arbetar för att minska påverkan på miljön.

Sero

Sveriges Energiföreningars Riksorganisation (Sero) arbetar för att främja förnybara källor. I märkningen ingår vindkraft, småskalig vattenkraft upp till 10 MW samt solel.

EPD

Inte en miljömärkning i sig utan ett mätverktyg för att säkerställa miljövänlig produktion. Ett elbolag kan erbjuda Bra miljöval med EPD.

9 tips på hur du minskar elförbrukningen hemma

Det finns en del enkla knep på hur du får ner energiförbrukningen och därmed elkostnaderna utan att göra alltför stora uppoffringar. Här nedan ger vi 9 fina men enkla tips på vad du kan tänka på. Alla tips passar inte alla, men några gör garanterat det.

1. Se över värmekällorna och sänk gärna temperaturen

Det är viktigt att din värmeanläggning är i ett bra skick. Kontrollera att din termostat fungerar korrekt och lufta element om det behövs. Viktigt att fönster och dörrar är har en ordentlig täthet med hjälp av de lister som finns. Annars får du byta tätningslisterna runt fönster och dörrar. Denna åtgärd gäller för alla hushåll, både i hus och i lägenhet. Sänk temperaturen i din bostad och ha extra kläder eller filtar till hands om det skulle behövas. Låt inte fönster eller balkongdörrar stå öppna. Behöver du vädra ska du göra det i korta perioder och helst i korsdrag. Stäng sedan fönster och dörrar för att behålla värmen inomhus.

2. Byt till LED-lampor

LED lampan har många fördelar då den drar betydligt mindre energi i jämförelse med andra varianter av lampor som till exempel halogenlampan, glödlampan och lågenergilampan. Skillnaden kan vara så stor som att en Led lampa, som drar 6W, kan jämföras med en glödlampa, som för samma ljus drar 40W. LED lampan har också en mycket längre livslängd än alla andra lampor, vilket gör den väldigt billig. Du hittar LED lampor i många olika storlekar, färger och modeller, detta gör det lätt för konsumenten att hitta en LED lampa som passar hushållets behov.

3. Tänd inte lampor i onödan

Tänd endast lampan i det rum du befinner dig på kvällstid. Spara energi genom att ha släckt i de rum där ni inte vistas.

4. Kom ihåg ”off” på strömbrytaren

Något som är viktigt att ha i åtanke är att trycka på off-knappen på strömbrytaren annars används de apparater som är kopplade till strömbrytare el i onödan. Strömbrytaren kan bli viktig i ditt hushåll och genom att koppla alla dina apparater till strömbrytare kan du med ett knapptryck stänga av den och samtidigt stängs all el ned till alla apparater som är kopplade till den. Apparater du har kopplade till eluttag i vägen drar ständigt el så länge du inte drar ur apparatens kontakt från väggen.

5. Kyl och frys

För att spara energi på kyl- och frys är det viktigt att dem är A -klassade. Tänk även på att inte öppna din kyl- och frys mer än nödvändigt, då elförbrukningen drar mer när dörrarna till kyl – och frys står på glänt.

6. Duscha snålare

Genom att använda ett snålspolande duschmunstycke kan du spara mycket vatten när du ska duscha. En annan viktig sak att tänka på är att stänga av vattnet varje gång du tvålar in dig för att undvika rinnande vatten under själva duschtiden.

7. Matlagning – vad har du för spis?

När du ska laga mat är det en stor fördel, när det gäller att förminska din individuella energiförbrukning, att använda en induktionshäll istället för de gamla spisarna med gjutjärnsplattor. Då spar du ungefär 40% i energi, eftersom en induktionsspis är väldigt energisnål.

8. Diska snålare

Diska inte i rinnande vatten, utan diska istället i en diskbalja, diskho eller välj att använda en diskpropp för att spara på vatten. När du ska använda din diskmaskin så ska du tänka på att den är fylld med disk så den inte används halvtom.

9. Tvätta klokare

Se till att fylla tvättmaskinen så du inte har en halvfull maskin igång. Tvätta gärna på kvällstid när elen är som billigast. Du kan även välja att tvätta i lägre temperatur utifrån de olika val som finns på din tvättmaskin. När du tvättar i 30 grader istället för 40 grader så halverar du din energiförbrukning.

VARNING!

Många tipsar om att använda tvättmaskinen och diskmaskinen på natten när elen är billigare. Gör inte det. Det är två av de mest brandfarliga maskinerna du har hemma och du bör inte sova när de är igång. Skulle något hända är risken även att du inte får ut något på försäkringen om du inte haft uppsikt över dina aktiva maskiner.