Vintersäkrat elpris

Vintern är en tid då elförbrukningen brukar gå upp och elpriserna likaså. Ett vinteravtal kan vara räddningen.

Till vintern kan det vara klokt att undersöka hur Du kan få lägre pris på din el under vintern samtidigt som du får ett rörligt pris på din el under sommarhalvåret. Det kan vara extra viktigt när elmarknaden är lite osäker.

Elpriset är oftast mycket dyrare under vinterhalvåret eftersom mer el behövs och utbudet är begränsat. De flesta elbolag  erbjuder idag vintersäkrat elavtal. Avtalen kan ha olika namn hos olika elbolag så som vintersäkrat elavtal, vinteravtal eller mixat avtal.

På denna sida kommer vi att gå igenom innebörden av vintersäkrat elavtal, fördelar och nackdelar med det samt när det kan vara bra att teckna ett vintersäkrat elavtal.

 

Elbolag med vintersäkrat elavtal

Det är många bolag som erbjuder denna typ av elavtal. Två av de bästa är Fortum och Göta Energi.

Fortum

Avtalsform: Rörligt pris
Uppsägningstid: 2 mån
Bindningstid: 0 mån
Månadsavgift: fr. 204:- 

Rabatt till 468:-

fr. 204:-

mån/inkl. avgifter

Vad innebär vinteravtal?

Vintersäkrat elavtal innebär att du under vintermånaderna väljer att betala ett fast pris detta för att undvika extrema elpriser under vinterhalvåret. När du tecknar ett sådant elavtal så skyddar du dig mot elpristoppar som oftast sker under vintern och det är under vintern som du använder mest el.

Med ett vintersäkrat elavtal får du ett avtal med fast elpris per kilowattimme under vintermånaderna och du behöver inte oroa dig för prishöjningar. Ett vinteravtal kan du starta tidigast 1 november och senast 1 januari för innevarande vinterperiod och avtalet sträcker sig sedan till den 1 april.

Vinteravtalet innebär också att du får ett rörligt elpris under sommarmånaderna, då du använder minst el och du slipper binda ditt elavtal till ett fast elpris under årets 12 månader.

Vad betyder det för priset?

Med energikrisen i Europa och de planerade energiomställningarna i Europa och i Sverige kan det bli mycket fördelaktigt att teckna ett vintersäkrat elavtal.

Samtidigt som elkunder har informerats att överföringskapaciteten inom Sverige har svårt att räcka till att både försörja södra Sverige och våra grannländer med el, vilket innebär att elkunder i södra Sverige oftast får höga elpris liknande priserna i Danmark och Tyskland. Vintersäkrat elavtal kommer med all sannolikhet att bli billigare för el-konsumenter under vintern 2022/2023.

Exempel på kostnader

Exempel på vad vinteravtal kan innebära för pris för dig. Priset är väldigt generellt satt och ska endast ge en bild på hur prisbilden kan te sig.

Lägenhet

Årsförbrukning 3 000 kWh Beräknad elpris 1 809kr/mån.


Villa & Radhus

Årsförbrukning 15 000 kWh Beräknad elpris 8 895kr/mån


Fördelar och nackdelar med vintersäkrat elavtal

Varje gång du tecknar ett elavtal är det viktigt att ta reda på olika för- och nackdelar för det finns inget avtal som endast kommer fördelar. Vi hjälper dig lite på traven.

Fördelar

Nackdelar

Bästa elavtal skellefteå kraft

Skellefteå Kraft

Avtalsform: Rörligt pris
Uppsägningstid: 0 mån
Bindningstid: 0 mån
Månadsavgift: fr. 204:-

Rabatt till 495:-

fr. 204:-

mån/inkl. avgifter